17 de febr. 2012

Tensió

Moltes vegades comencem un patró i no fem cas a la tensió, i després ens sorprenem de que la talla que ens ha sortit no concorda amb la del patró... ens ha pasat a tots. Masses presses per començar!! Les agulles i la llana nova cremen a les mans!!!
Mireu, casi que el més important a l'hora de començar a fer mitja és calcular la tensió. 
La tensió és el número de punts que ens entren en una quadrat de 10 cm per 10 cm. La troca de llana ens dona una informació general però que no s'ajusta perfectament a la nostra realitat, ja que cada persona té una manera diferent de teixir; uns apreten molt, altres teixeixen més solt, el punt que estiguem usant o les agulles... són factors que influeixen en la tensió final i per tant al projecte que estiguem realitzant. 
Si entenem la tensió i aprenem a com manejar-la, ens permetrà de poder canviar de llana (i no emprar exactament la que diu al patró) i poder ajustar perfectament la nostra manera de teixir a les mides del patró.

 Posem un exemple:
Quan iniciem un patró, ens indica una llana, unes agulles i la tensió que s'ha usat per a teixir aquest patró. 
                          Llana: Acrílic 60% Merino 40%
                                    Agulles: 5
                                  Tensió: 18 X 28

Sempre intentarem usar les mateixes condicions, però és quasi impossible, usar la mateixa llana, i que la nostra manera de teixir ens dongui la tensió especificada en el patró. 
En aquest cas la troca que utilitzem ens recomana usar unes agulles del núm 5 o 6 i ens diu que la tensió és de 15 punts per linia i 21 files, en un quadrat de 10 x 10 cm, teixint en punt dret. Aquesta és la tensió general, però quina és la nostra amb les nostres agulles ? Cal fer una mostra. Ja sé que fa mandra però realment val la pena. Teixirem un tros (més gran que un quadrat 10 x 10) amb el punt que farem servir pel projecte i després hem de mullar el teixit ja que així ens donarà l'amplada real, ja que tendeix a donar. Deixem secar i contem els punts.

En aquest cas, la mostra l'hem fet amb el punt que usarem per fer el patró i agulles del nº5. És important fer el punt que usarem, ja que els punts que en sortiran per fer 10 cm no són els mateixos que fent-ho en punt dret o altres.
Ens ha sortit 16 X 26. Una mica diferent del que deia la llana oi?

I ara què?
Un cop sabem la nostra tensió, amb la llana que usarem, les agulles correctes, i el punt específic pel projecte, hem de traduir les anotacions del patró a la nostra realitat. 
Cada 18 punts del patró, nosaltres en farem 16 i cada 28 files del patró, nosaltres en farem 26. És una regla de tres. Jo us recomano que calculeu el factor i així només caldrà que ho multipliqueu tot per aquest i us sortirà el patró traduit segons la vostra tensió.

En aquest cas seria: 16/18= 0,88 pels punts
                                 26/28= 0,92 per les files

De manera que si al patró comença dient:
CO 45 punts
CO 45 x 0,88 = 39,6 = 40 punts
Teixiu 15 files
Teixiu 15 x 0,92 = 13,8 = 14 files
Potser no us sembla una gran diferència, però realment ho és. De segur que trobareu que els patrons s'ajusten més a les talles que volieu!!!

Fer la conversió és molt útil quan estem fent un jersei, jaqueta, bufanda,... Per altra banda, si el que esteu fent és un projecte petit, un barret, uns guants,... és recomanable usar unes agulles que ajustin el màxim possible a la tensió especificada pel patró, ja que sinó serà molt difícil anar fent tots els canvis de punts.

1 comentari:

  1. Instruccions perfectes, t'han quedat maquisimasssssssssssssssssss

    ResponElimina